Songs songs songs of Sevilla - stedentrip 7-11 november 2023

 



Het was al een stukkie eerder geboekt, maar wat kwam het heerlijk uit dat wij anderhalve week geleden rondstapten in het zonnige zuiden van Spanje, terwijl het hier in Nederland kletterde van de regen. Inmiddels zijn we al weer een weekje terug, maar het is toch nog aardig gelukt om iets van die stralende goedgeluimdheid vast te houden. Een winterzonnetje doet mijn vrouw altijd om meerdere redenen goed. En uiteraard heb ik daar nul bezwaren tegen. Het zal dus vast niet ons laatste stedentripje geweest zijn.

Sevilla in het kort? Geweldige stad: hippe stad, historische stad, trendy stad, benauwde-steegjes-stad. Een plek waar de mensen buiten leven zodra het kan. Een stad die mensen pleziert die voor oudheid en architectuur komen, maar ook mensen die voor hippe bouwwerken en flashy winkeltjes komen. En tapas? Ja, tapas. Sevilla heeft veel te bieden: alles in het centrum en de oude wijken Santa Cruz en Triana is te bewandelen, terwijl er voor de fraaie uithoeken van de stad een goed netwerk aan fietspaden is aangelegd. Wij hebben 2 x fietsen gehuurd en konden daardoor kris-kros van het wonderschone stadsplein Plaza de Espana naar de expositie-parken van Sevilla '92 rijden, ondertussen aan beide zijden van de Guadalqivir de flanerende mensen in ons opnemen. 


Dinsdagavond in het donker gearriveerd, niet veel meer gedaan dan het uitstekende B&B-appartement checken, spullen uitpakken en hup: wandelen. Her en der een biertje gepakt, alvast wat visuele hoogtepunten van de stad ontdekt, boodschapjes voor het ontbijt ingeslagen en klaar voor de eerste van 3 volle dagen.

Woensdag first thing naar de fietsenverhuur gelopen: eerste doel was afzakken richting de rivier en oversteken naar de oude volkswijk Triana. Een prachtige levendige wijk met veel werk- en wandelvolk, koffieterrasjes (check!) : we doorkruisten vele wegen voordat we uiteindelijk de kettingsloten pakten en parkeerden bij Mercado de Triana, de overdekte versmarkt aan de oever van Guadalquivir . Lekker slenteren, hypertoeristisch maar toch ook weer heel volks. 



In de middag reden we door naar "de Paddestoel", een Metropol Parasol die lokaal bekend staat als "Las Setas de Sevilla". Ingenieus houten bouwwerk dat een compleet plein en een weg overspant. Vanaf de grond is het al imponerend, maar dat neemt nog toe als je een ticket koopt en de lift naar boven neemt. Vanaf het dak heb je prachtige uitzichten over de complete stad, in combinatie met de futuristisch golvende dakconstructie werkt dat een gevoel van tijdscapsule in de hand. Je beseft middenin de moderne architectuur te staan, maar waar je ook kijkt zie je oude  kathedralen en klokketorens die je direct weer eeuwen terug brengen. Heel fraai. 



De woensdagavond was opnieuw gereserveerd voor Triana. We boekten een heus flamenco-optreden in het prachtige Tablao Flamenco Pura Esencia. Piepklein theatertje, 20 bezoekers max, poppenpodiumpje. U ruikt de sfeer uit mijn zinnetjes vandaan, ik snap het. Het werd een overweldigende ervaring: 1 hoofdzanger, 1 tweede stem, 1 gitarist en een vurige langgerokte danseres. Met een overweldigende zeggingskracht brachten ze in een uur enkele oude volksverhalen en -gebruiken tot leven. Maximaal genieten, elke bezoeker voelde zich deelnemer aan dit intieme geheel. Echt een openbaring voor mij , wat heerlijk was dit: Cante, Guitarre, Baile !

Donderdag: we knepen hem  een beetje. Vanuit Nederland alvast kaartjes besteld voor gegidste tours door respectievelijk het Alcazar-paleis en de Gotische kathedraal. Betaling verliep soepel maar nooit een bevestiging ontvangen. Extra vroeg bij de ingang van het paleis staan om te kijken of we een speurende of talmende groep konden ontdekken en verdomd, mijn telefoon ging.  Pancho Tours bleek om de hoek te staan en keurig op ons te  wachten. De vlotte hipster Ruben bezwoer ons niet zonder ons te zijn vertrokken. Naar binnen!



Het Alcazar-paleis is een van de oudste paleizen van Europa: Romeins, Visigotisch en vervolgens Moors van oorsprong en toen het vervolgens door de katholieke koning Peter 1 werd veroverd liet hij blijken dat hij zeer onder de indruk was van de moors-islamitische artisticiteit. Hij omarmde hun Arabische bouwstijl maar liet wel steeds omlijstingen maken waarin hijzelf werd bejubeld en omhooggeschreven. We maakten een prachtige wandeling door de diverse bouwfasen van de verschillende paleisgebouwen, waarna we eindigden met een wandeling door de immense tuinen. Fraai, heel fraai,



Daarna door naar de gotische kathedraal en de Giralda-toren. Vele kerkgebouwen van vele overtuigingen zag ik reeds in mijn leven, maar deze - de grootste gothische kathedraal ter wereld en het op 2 na grootste kerkgebouw van Europa - kende toch wel heel erg veel pracht en praal. Bladgoud, zilverwerk, schilderijen van Goya en Murillo, de laatste fysieke resten van Christoffel Columbus en het graf van zijn zoon: alles is immens en overtuigend effectief, je weet amper waar je kijken moet. Een mini-Sixtijnse Kapel vind je er zelfs: de vloer inspireerde Michelangelo voor de zijne in Rome. 

Hierna gingen we toch de uitdaging aan. Zelf beklom ik al meerdere hoge torens maar Anneke heeft het er niet zo op. Wat dat betreft is de voormalige minaret die nu de Giralda-toren is voor haar een makkie: ditmaal geen onuitputtelijk aantal treden, nee je loopt gewoon via schuine paden omhoog om opnieuw hoog boven de stad te komen: geen gebouw in de omgeving mocht hoger worden dan de Giralda, zo waren de verordeningen in Sevilla eeuwenlang. 

Eten deden we in de Mercado Lonca del Barranco, een foodhal aan de oever van de rivier. Veel keus, tapas in alle soorten en maten. Heerlijk. 



Vrijdag, de laatste volle dag. Opnieuw fietsen gehuurd. We hadden veel goede berichten gehoord over het Plaza de Espana, daar koersten we rustig op af. Inderdaad een prachtig plein met mooi tegelwerk, bruggetjes  en galerijen. Heel levendig en zonnig. 

De rivier weer overgestoken om helemaal door te rijden naar het expositieterrein van de



Wereldexpo Sevilla 92
. Bijzondere architectuur, destijds heel hip maar nu bij vlagen een desolate sfeer uitstralend, al wordt menig gebouw nog wel gebruikt door diverse universiteitsinstellingen. 
Wat nog restte was pils, lekker eten en tevredenheid opstapelen over een heerlijke stedentrip. Sevilla, je was goed voor ons!

Reacties

Populaire posts van deze blog

...Of het werd wel weer licht

Broeder de Hoeder

Mi lobi yu - Suriname reis 5 feb- 23 feb 2024